Daca vrei ca iarba sa fie verde…OSHO

Societatea a aranjat lucrurile astfel încât sa nu îti pui niciodata problema propriului tau potential. Si toata nefericirea provine din faptul ca nu esti tu însuti. Fii doar tu însuti si toata nefericirea si toata competitia cu ceilalti dispare; nu îti mai pasa ca altii au mai mult, ca nu esti tu cel care are mai mult.
Daca vrei ca iarba sa fie mai verde, nu are rost sa privesti în curtea vecinului. Este atât de simplu ca iarba sa fie mai verde!
Omul trebuie sa fie înradacinat în propria sa energie potentiala, indiferent care este aceasta. Lumea va fi atât de multumita astfel, încât acest fapt vi se va parea pur si simplu incredibil.

Cea mai mare parte a problemelor noastre apar doar pentru ca nu le-am privit niciodata cu adevarat, nu ne-am îndreptat niciodata atentia asupra lor pentru a vedea ce sunt ele în realitate.
Încercati sa creati numai lucruri frumoase, nu aduceti la viata nimic urât. Nu aveti mult timp si nu aveti nici multa energie de pierdut. Având o viata atât de scurta, având o sursa de energie atât de mica, este pur si simplu stupid sa o pierdeti în tristete, în furie, în ura, în gelozie.
Folositi-va energia în iubire, folositi-o în actiuni creatoare, în prietenie, în meditatie; îndreptati-va spre ceva care sa va înalte. Si cu cât va înaltati mai mult, cu atât întâlniti mai multe izvoare de energie care stau la dispozitia voastra. Depinde numai de voi.

Nu esti niciodata multumit cu ceea ce esti si cu ceea ce ti-a daruit existenta, deoarece atentia ta se îndreapta întotdeauna spre altceva. Ai fost plasat acolo unde natura nu a planuit sa fii. Nu te îndrepti spre realizarea propriului tau potential.
Tu încerci sa fii ceea ce vor alii sa fii, însa acest lucru nu te va putea multumi niciodata. Iar când apare nemultumirea, logica iti spune: „Poate ca ceea ce ai nu este suficient; straduieste-te sa obtii mai mult!” Atunci încerci sa obtii mai mult, începi sa cauti. Si toata lumea apare cu o masca zâmbitoare, toata lumea zâmbeste fericita, astfel încât fiecare vrea sa-i pacaleasca pe toti ceilalti. Si tu porti, la rândul tau, o masca, astfel încât ceilalti cred ca esti ceva mai fericit; iar tu, la rândul tau, ai impresia ca ei sunt mai fericiti. Iarba pare a fi mai verde în curtea vecinului. El priveste însa iarba din curtea ta; pentru el aceasta este mai verde. Ea pare efectiv mai verde, mai mladie, mai frumoasa. Acestea sunt iluziile pe care le creeaza distanta.
Când te apropii însa mai mult, începi sa vezi ca nu este chiar asa. Dar oamenii ramân la distanta unii de altii. Chiar si prietenii, chiar si iubitii, se tin unul pe altul la distanta; o apropiere prea mare ar fi periculoasa, s-ar putea ca ei sa vada ceea ce esti în realitate. Iar eroarea îsi are sursa în chiar modul în care pui problema, astfel încât – orice ai face – nefericirea te va urma. Vezi pe cineva care dispune de multi bani: îti vine imediat ideea ca banii reprezinta cauza fericirii. Priveste la acest om! Cât de fericit pare sa fie! Asa ca alergi dupa bani. Un altul este mai sanatos; alergi dupa sanatate! Un altul face altceva si arata foarte multumit – îl urmaresti! Dar de fiecare data e vorba de celalalt…

Nu exista nimic care sa poarte eticheta „adevar”; adevarul nu este un lucru pe care îl vei putea gasi într-o buna zi într-o cutie, si pe care, deschizând-o, sa exclami uimit: „Fantastic! Am gasit adevarul!” Nu exista o astfel de cutie.
Motivul pentru care oamenii vorbesc mereu despre adevar este clar. În inima lor exista o sete dupa adevar, le este rusine ca nu sunt în posesia acestui adevar si, de aceea, vorbesc despre el. Însa acestea nu sunt decât cuvinte. Faptul de a trai în conformitate cu ele este prea periculos, riscul este prea mare.
La fel se întâmpla si cu libertatea. Toti oamenii doresc libertate de exprimare, însa nimeni nu este cu adevarat liber. Si nimeni nu doreste sa fie cu adevarat liber, deoarece libertatea aduce cu sine responsabilitatea; ea nu vine singura. Iar faptul de a fi dependent este simplu; în acest caz raspunderea nu îti revine tie, ci persoanei de care esti dependent. Oamenii au adoptat deci un mod de viata schizofren. Ei vorbesc despre adevar si despre libertate, însa traiesc în minciuna si sclavie… Iar lanturile robiei sunt numeroase, deoarece faptul de a fi sclavi va face sa fiti eliberati de raspundere. Un om care doreste sa fie liber trebuie sa accepte responsabilitati imense. El nu îsi poate arunca raspunderea pe umerii nimanui. Indiferent ce face, indiferent ce este, raspunderea îi revine în întregime…
 
Sursa: Universul Terapiilor
 

Publicat de

danielgaucan

Sunt un spirit liber.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s