Cuvantul „CHRIST” inseamna CEL INTORS ACASA

Omul are samanta marelui potential al eliberarii. Fiecare om se naste pentru a deveni un Buddha. Omul nu este un sclav, ci stapan, dar sunt foarte putini aceia care-si pot utiliza potentialul. Milioane de oameni nu isi valorifica acest potential fiinda ei considera ca au facut-o deja.

Viata e doar un prilej de a evolua, de a exista, de a inflori. Viata in sine e lipsita de continut. Daca nu esti creativ, nu o vei umple cu implinire. Ai un cantec in inima, care trebuie cantat, ai un dans care trebuie dansat, dar dansul e invizibil, si cantecul – nici chiar tu nu l-ai auzit inca. Este in adancul fiintei tale. Trebuie adus la suprafata, trebuie sa fie exprimat.
Asta se intelege prin „autorealizare” . Rar este omul care-si transforma viata in evolutie, intr-o lunga calatorie spre realizarea de sine, omul care devine ceea ce trebuie sa fie. In Orient numin un asemenea om „buddha”, in Occident „christ”. Cuvantul „christ” inseamna exact ceea ce inseamna si „buddha”: cel care s-a intors acasa.

Ratacim cu totii in cautarea casei, dar aceasta cautare este inconstienta – orbecaim prin intuneric, fara a fi prea constienti de ceea ce vrem, de cine suntem si incotro mergem. Inaintam poticnindu-ne, totul e intamplare. Dar cand vezi ca milioane de alti oameni in jurul tau fac acelasi lucru ca si tine, atunci trebuie ca esti pe cala cea buna – nu pot sa greseasca toti.
Asta e logica ta, insa contine o eroare fundamentala: nu pot sa aiba dreptate toti. Arareori cineva are dreptate, arareori realizeaza cineva adevarul. Acele milioane de oameni treiesc in minciuna si prefacatorie. Existenta lor e superficiala, traiesc numai la suprafata, in aparenta, cu totul inconstienti de existenta miezului, a centrului. Si in miez e totul, miezul e imparatia lui Dumnezeu.

Primul pas spre starea de buddha, spre realizarea potentialului infinit, este sa recunosti ca pana acum viata ta a fost irosita, ca pana acum nu ai fost constient de nimic.

Sa incepi sa devii constient, asta e calea de urmat. Grea, dificila. Sa traiesti la intamplare e usor; n-ai nevoie de inteligenta, de aceea e usor. Orice prost o poate face – toti prostii o fac deja. E usor sa traiesti la intamplare pentru ca nu te simti raspunzator de nimic din ceea ce se intampla. Arunci mereu responsabilitatea pe cineva: pe soarta, pe Dumnezeu, pe societate, economie, stat, biserica, mama, tata, pisica…(cuula asta cu pisica, miauuuu!) Tot timpul arunci raspunderile pe altii. De aceea iti e usor.

A fi constient inseamna a-ti asuma intreaga responsabilitate. Acesta este inceputul realizarii.
Cand spun „responsabil” nu vreau sa spun „cu simtul datoriei”. Vreau sa folosesc sensul sau adevarat si esential, care este „capacitatea de a raspunde”. Asta vreau sa spun. Capacitatea de a raspunde o ai numai daca esti constient. Daca dormi tun, la ce sa raspunzi? Tu dormi: pasarile canta si tu nu le auzi, florile se desfac si tu nu simti nimic, nici parfum, nici bucurie, nimic din ce daruiesc ele existentei.

Sa fii responsabil inseamna sa fii atent si constient, sa ai mintea atenta. Actioneaza cat mai atent cu putinta. Chiar si lucrurile marunte – mersul pe strada, pranzul, baia – nu trebuie facute mecanic. Fa-le deplin constient.

Incet-incet micile acte incep sa lumineze, lumina se tot aduna in tine, pana cand in final se aduna explozia. Samanta a incoltit, potentialul ei s-a realizat. Nu mai esti o samanta, esti o floare aurita de lotus, o floare cu o mie de petale.

Acela este un moment de mare binecuvantare: Buddha l-a numit „Nirvana”.

Ai ajuns! Nu mai ai ce sa implinesti, nu mai ai unde sa te duci. Poti sa te odihnesti, sa te relaxezi. Calatoria s-a sfarsit. O mare bucurie se abate asupra ta, un mare extaz se naste.

Dar trebuie sa incepi cu inceputul.
OSHO

MEDITATIA
Meditatia este claritate, claritatea suprema a viziunii. Ea nu poate fi gandita. Este necesar sa renuntati la gandire … „Renuntati la gandire” inseamna de fapt sa renuntati la orice fel de actiune, sa stati pur si simplu. Lasati gandurile voastre sa se linisteasca singure. Lasati mintea sa se calmeze de la sine. Ramaneti astfel, complet relaxati, perfect linistiti, fara sa faceti nimic … Pastrati-va luciditatea interioara, in timp ce corpul fizic patrunde intr-o stare de relaxare totala. Gandurile se linistesc singure, nu trebuie sa sariti pe ele, nu trebuie sa le puneti la punct … Si astfel, dupa o vreme, veti deveni brusc constienti … Ori de cate ori va trece o dorinta prin minte, curentul se tulbura. De aceea asteptati. Nu faceti nimic. In Japonia, aceasta asteptare fara sa faci nimic se numeste zazen. Si intr-o buna zi, meditatia apare. Nu dumneavoastra ati ajuns la ea; ea vine la dumneavoastra …  Cand energia se intoarce catre interior, cand ea revine la sursa, claritatea apare subit … Atunci totul devine cu putinta. Meditatia va ajuta sa deveniti constient de potentialul vostru, de ceea ce puteti fi, de ceea ce puteti face, de ceea ce nu ati facut, de calitatile de care nu v-ati folosit …OSHO

 

Publicat de

danielgaucan

Sunt un spirit liber.

2 gânduri despre „Cuvantul „CHRIST” inseamna CEL INTORS ACASA”

    1. Frumos! Putin si bun. Nu (ne)trebuie mai mult decat adevarul… in unica forma in care se poate infatisa : Simplicitatea-i frusta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s