Soarele Arde Acum

nasa-sdo-x-flare

„Soarele si-a dezlănțuit primul episod de eruptii super puternice din acest anul, miercuri (11 martie), iar erupția intensa s-a indreptat în mod direct spre Pamant, spun expertii fenomenelor meteorologice spațiale.
Eruptia solara monstru de clasa X, cea mai puternică categorie de furtuni solare posibila, a atins punctul culminant astăzi la 12:22 EDT (GMT 16:22) , provenind dintr-o pata solara cunoscută sub numele de Regiunea activă 12297 (AR12297). Observatorul de Dinamica Solara al NASA a captat o filmare uimitoare a imensei eruptii solare de clasa X in timpul producerii acesteia .
AR12297 a declansat un număr de eruptii de putere medie pe parcursul ultimelor zile. Evenimentul de miercuri, a dus lucrurile la un alt nivel, provocând o pană de curent de o oră în comunicațiile radio de înaltă frecvență in zone vaste, potrivit oamenilor de stiinta prin Centrul de prognoza climatologica spatiala SUA (SWPC) din Boulder, Colorado.SWPC este supravegheat de Administratia Nationala Oceanica si Atmosferica .

„O pana R3 (puternica) de telecomunicatii a atins apogeul la ora16:22 UTC (12:22 EDT) astăzi, 11 martie”, au scris specialistii SWPC într-un briefing on-line. „Acesta este încă o altă explozie solară semnificativa a Regiunii active -12297, pe masura ce traverseaza discul Solar. Este cea mai mare eruptie pe care acea Regiune a produs-o până în prezent, dupa ce o gramada de R1 (minore) și R2 (moderate) s-au produs in radiotelecomunicatii de-a lungul ultimelor zile. ”
Exploziile solare sunt adesea însoțite de emanatii coronale de masa (CME), nori imensi de plasmă supraîncălzită care strabat spațiul cu milioane de kilometri/h. Dacă radiația emisă de o eruptie atinge Pământul în doar câteva minute, de obicei emanatiilor coronale de masa le trebuie cateva zile pentru a ajunge aici. CME-urile puternice – direcționate spre Pamant pot face ravagii, cauzand furtuni geomagnetice care pot perturba rețelele electrice și navigația prin satelit.
Nu este clar în acest moment dacă evenimentul de astăzi este asociat unei emanatie coronala de masa . Cu toate acestea, SWPC a emis deja o avertizare de furtună geomagnetică minoră pentru vineri (13 martie), ca urmare a trei CME degajate de Soare luni (09 martie).”

Sursa: www.space.com/28797-sun-unleashes-monster-solar-flare-x2.html

Reclame

Publicat de

danielgaucan

Sunt un dac liber.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s