Legenda Celor din Vale

fat frumos

În spatele porții din Muntele Sfînt , Străbunii stau și așteaptă !
Zamolxe ține în mîinile sale Piatra sacră , care și-a schimbat culoarea în roșu sîngeriu .
Au și trimes soli pe Deceneu , Moș Leandru , Muntean și Lupul Alb , la cei din vale .
Sfinxul veghează neclintit . ! Cu voia Străbunilor , va fi iarăși Om din neamul Oamenilor .atunci cînd va sosi timpul desrobirii , al adevărului și al luminii , pentru Cei din Vale .

Însă ani curg , la fel și secolele,vin vremuri din ce în ce mai grele peste poporul ales al lui Zamolxe , peste Cei din Vale .

Solii au primit poruncă să nu intervină în viața cotidiană a acestora , ci doar să ducă mesajul de trezire .

Moș Timp la cererea lui Zamolxe ,le transmite solilor , ca Cei din Vale să aprindă focurile pe dealuri . bucumurile (tulnicile ) să sune… focurile pe dealuri sau aprins ,acum de-abia mai pîlpîie … focuri …buciumurile au sunat… sună …sună , parcă a rămas , o șoaptă !
Oamenii din vale sunt nehotărîți , gîndește Deceneu! Poate că nu a sosit timpul , lasă-i să mai sufere …pînă la ultimii doi …un băiat și o fată , spune el cu voce tare și solii se uită nedumeriți la Marele Preot!.
Solii repetă și ei ,, poate că nu a sosit încă timpul …lasa-i să… !

De ce oare sunt nehotărîți acestia ,vorbește pentru sine și Muntean , doar am trăit pentru ei și știu ce fel de oameni sunt .

Deodată mintea i-sa luminat pentru o clipă ,ca apoi fața sa să rămînă întunecată ca noaptea ,cea mai neagră .

Veneticii și popoarele care s-au aciuat  pe nesimțite ,unii după alții ,pe meleagurile sfinte  ale celor din vale …da , da asta trebuie să fie !

Au intrat ca viermii cei neobosiți , pînă au devenit majoritari acolo unde Străbunii avuseseră cel mai vast imperiu, au schimbat tot ce se putea schimba , iar Cei din Vale, din acel popor de odinioară au rămas ca o umbră palidă, ca o șoaptă efemeră gîrboviți sub povara necazurilor și a neputinței , a neputintei de a se răscula împotriva celor care le-au luat țara,a celor fără de suflet și fără de Dumneazău .

Puțini au fost cei care au avut curaj ,puțini sunt cei care au cerut ajutor Străbunilor .

Zamolxe și Străbunii au auzit însă strigătul neputinței , au simțit necazurile și greutatea covîrșitoare a Celor din Vale . Nu pot să facă însă nimic …nu poate să-i ajute , pînă cind tot neamul  lor vor striga după ajutor și se vor scutura de jugul asupritor al celor născuți din putreziciunea pămîntului . Străbunii , nu pot intervenii decît dacă neamul i tărîmul sfînt sunt în pericol .De aceea au trimis solii ,ca să-i trezească pe Cei din Vale.

Se pare că însă nu a sosit timpul , se pare că Cei din Vale, deși încovoiați de povara cumplită  și apăsătoare a colonilor și veneticilor ,au uitat se pare de Străbuni , au uitat că ei sunt urmașii acelora care populau trei continente .

Solii au văzut realitatea cruntă în care se zbat  acei  oameni .

Apoi plecară cu toții înapoi la Zamolxe încovoiați de răspunsul Celor din Vale ,răspuns dat de indiferența sau neputința acelora . iar focurile pe dealuri aproape că s-au stins , au rămas doar cîțiva tăciuni …doar cîțiva care mai fumegă ca o șoaptă în vînt . iar buciumurile aproape că s-au tocit de atîta hăuit .
La poarta Muntelui Sfînt , Zamolxe și Străbunii stau și așteaptă răspunsul celor din vale .
Sfinxul stă de veghe ,iar în zare se vede Lupul Alb , Deceneu , Moș Leandru , Muntean și Moș Timpul .Sfinxul le deschide poarta și intrară toți la cei din neamul Oamenilor …la Străbuni .
Deceneu ia cuvintul ;
-Mărite Zamolze , tu cel mai luminat din zeii getodacilor , cel in care Piatra Sacră și-a găsit stăpînul , află că Cei din Vale nu au înțeles porunca ta !
-Ce răspuns au dat aceștia , întreabă Zamolxe ?

Moș Timp , îi spune Măritului Zeu că Cei din Vale nu au înțeles porunca dată,din cauză că , Fii Celor din Vale și-au lăsat țara pe mîna popoarelor fără Dumneazău și Doamnazîna , cei mai mulți plecînd în bejenie , slugi la porți străine .
-Păi nu v-am dat poruncă să se aprindă focurile pe dealuri …să răsune buciumurile ? Le-a răspuns Zamolxe solilor .
Lupul Alb , la rîndul său , povestește Marelui Zeu , cum s-au făcut și rînduit toate cele , pentru trezirea din amorțeala letargică a Celor din Vale , numai că aceștia nu au avut urechi să audă și nici ochi care să vadă .
Cîțiva au auzit și au văzut , ba chiar au și vorbit celor care încă mai dormeau , dar ecoul trezirii , precum și vorbele solilor ,nu se făceau auzite!
Zamolxe, cerind mai multe lămuri, fu răndul lui Moș Leandru să răspundă .
-Mărite Zamolxe , Cei din Vale poate că ar vrea să se trezească dar nu pot din cauza celor pe care aceștia i-au primit in casele lor și in obcina lor . Aceștia s-au înmulțit fără de măsură și au început să îi extermine pe capete , la fel vă spun și eu ca și cei dinaintea mea că Cei din Vale au fost constrînși să plece în bejenie ,la porți străine , lăsind țara pe mina veneticilor și al neamurilor fără de credință , neam de migratori ,oameni sîngeroși si mîncători de pastramă crudă bătucită pe crupa calului.
-Am înțeles , nu trebuie să mai continuați ! Le spuse Zamloxe solilor .
-La sfat voi solilor si voi Măriți Străbuni … să ținem deci sfat și să vedem ce soartă să le hărăzim Celor din Vale , le vorbește tuturor Zamolxe , cu fața ginditoare și cu adăncă frămăntare sufletească , la care Deceneu î-i răspunse ;

-Mărite Zamolxe , iartă-mă că îndrăznesc , să mai spun cîteva vorbe !
-Vorbește , Deceneu ce ai pe suflet?
-Mărite Zamolxe , mai avem totuși un ultim lucru de făcut pentru trezirea Celor din Vale și anume , să trimitem pe Spiritul Străbun să le vorbească , poate așa vor înțelege , poate așa vor auzi și vor vedea …poate așa se vor trezi din somnul letargic al morții .
– Facă-se voia ta ,Deceneu ! Am să trimit pe Spirit Străbun să le vorbească Celor din Vale , să-i învețe de la început cine au fost ei , cit de viteji și de înțelepți și ce țară mîndră aveau . Vor trebui să audă și să vadă …apoi vor înțelege!

– Vom mai aștepta pină cind flăcările focurilor din deal și sunetul tulnicelor va ajunge pînă la poarta Muntelui Sfînt și atunci Sfinxul ne va deschide . Dacă nici atunci după reintoarcerea Spiritului Străbun , Cei din Vale nu vor auzi și nu vor vedea , vom ieși și cu Lumina Pietrei Sacre vom incepe curățenia cea mare .

Asta a fost sfatul ținut de Măritul Zamolze împreună cu Străbunii din Muntele Sfînt !

Voi ce credeți ?
A sosit oare vremea să aprindem focurile pe dealuri și să sunăm din buciume ?

A sosit oare vremea să ne trezim din somnul letargic al morții sau/și să î-i rugăm pe Străbuni să ne ajute ?!

Sursa ;  Preot Deceneu , Șandru Aron

https://deceneuinteleptul.wordpress.com/via lupuldacicblogg.wordpress.com/2015/01/18/legenda-celor-din-vale/

Anunțuri
Lasă un comentariu

5 comentarii

 1. Vremea-i aproape…sunet de bucium răsună!

  Răspunde
 2. Statie Valentin

   /  Noiembrie 3, 2015

  A SOSIT VREMEA !  ❤

  Răspunde
 3. Da,dar cu trezirea va fi mai greu… .

  Răspunde
 4. Daniel, mulțumesc pentru preluarea acestei legende și pentru că ai respectat legea dreptului de autor. Am scris în complectarea acestei legende și poemul Dezrobirea geto-Daciei. Dacă te interesează, mă poți contacta pe facebook la https://www.facebook.com/inteleptuldeceneu – Șandru Aron. Am mai scris încă o legendă; Legenda lui Getic- Copilul cu Inimă de Aur. O poti găsi pe blog-ul meu, dar am modificat-o și am complectat-o puțin pe site-ul Confluențe Literare
  . Dacă te interesează, vorbim..

  Răspunde
 5. Ai acordul meu, pentru a publica legenda, bineânțeles dacă îți va plăcea; http://confluente.ro/aron_sandru_1458588331.html

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

♥ Impuls pentru trezire ♥

Nimic nu e ceea ce pare a fi

Lupul Alb

Blog pentru sufletul tau

Despre spiritualitate...

Existenta precede gandirea. Osho

%d blogeri au apreciat asta: